Recap Club NML: Personal Branding

Club No Man's Land / Club No Man's Land

Deze CLUB NML vond 4 maart plaats in De Helling. Met als onderwerp Personal Branding dat onder leiding van Imke Loeffen werd besproken met het panel bestaande uit drie ervaringsexperts:

– LAKSHMI, zangeres, artiest, songwriter en theatermaker
– Carlo Kiksen, digitaal strateeg voor artiesten en creators onder de naam The Fanbase Builder
– Valérie Groothuis, projectmanager bij TRIFECTA

Na afloop liepen tijdens de borrel experts rond: Melanie Esther van Eunen, Joep Van Leijsen, Mirjam Sieben, Anouk van Esch en Joost Hengeveld, die je om advies kom vragen.

Recap CNML 4 maart: Personal Branding: de artiest als merk

Op 4 maart stond CLUB NML in het teken van personal branding. Deze avond gaf antwoorden op vragen als wat is personal branding, wat heb je er aan als artiest en hoe kan je het inzetten voor je eigen act.
De drie beste quotes hebben we alvast voor je uitgelicht. Benieuwd wie wat heeft gezegd? Lees dan snel hieronder het hele verslag!

“Het belangrijkste is om bij jezelf te blijven. Creëer niet een imago voor jezelf wat je eigenlijk niet bent. Laat je interviewen en denk na over waar je voor staat. Kijk ook naar de drie dingen waar mensen aan denken als ze jou zien/horen. Dit kunnen ook onzinnige dingen zijn zoals een voorliefde voor treintjes bouwen.”

“Er is een verschil tussen identiteit en imago en tussen merk en branding. Je identiteit is wat je uitstraalt, terwijl je imago is wat anderen over je zeggen en je merk is wat je neerzet, terwijl branding is wat je probeert te beïnvloeden.”

“Goede muziek is ook branding”

Om bij het begin te beginnen stelt Imke de vraag: wat is branding?
Volgens Valérie is branding “het complete plaatje van een artiest, dus alles wat je van tevoren afspreekt en wil uitstralen komt overal in terug.” Bijvoorbeeld zangeres Numidia, zij heeft Marokkaanse roots en dat komt heel erg naar buiten, in haar muziek zitten altijd Arabische woorden en instrumenten, maar ook haar kledingstijl past hierbij. “Als personal branding klopt, weet je wat voor artiest het is en of je het leuk vindt. Een ander voorbeeld hiervan is Lil’ Kleine, als je aan hem denkt denk je: Amsterdams ventje met een grote mond die van geld smijten en dure dingen houdt. Je weet precies wat je van hem kan verwachten.”

Is er dan ook een voorbeeld van iemand die het minder goed doet of een misser heeft gemaakt, vraagt Imke. Carlo geeft hiervoor het voorbeeld Justin Bieber. Een tijdje terug had hij bij zijn nieuwe single “Yummy” zijn fans opgeroepen om streamingdiensten te hacken. Hij had hiervoor een Instagram post gemaakt met daarin een manual om zoveel mogelijk streams te krijgen. Les één van Carlo is: “vraag nooit aan je fans of ze naar je muziek willen luisteren. Als je het moet vragen dat mensen je meest essentiële vorm van content gaan luisteren, doe je iets niet goed. Mensen moeten naar je muziek willen luisteren.”

Een stapje verder is, waarom is branding belangrijk? Kan je niet gewoon goede muziek maken en daarop vertrouwen en lekker spelen?
“Goede muziek is ook branding”, stelt Carlo. Hij licht toe dat als je artiest meer fans wil krijgen, je na moet gaan denken over je merk. . Er is een verschil tussen identiteit en imago en tussen merk en branding. Je identiteit is wat je uitstraalt, terwijl je imago is wat anderen over je zeggen en je merk is wat je neerzet, terwijl branding is wat je probeert te beïnvloeden. Frenna is ook een interessant voorbeeld, hij is de meest gestreamde artiest van 2019, maar je kan aan wat hij naar buiten brengt niet goed zien wat voor iemand hij is. Het klopt dus dat je alleen door het maken van goede muziek zeer succesvol kunt worden, zonder dat er extra branding aan te pas komt. Valérie gaat met artiesten een hele middag zitten om ze uit te horen over wie ze zijn en zo te kijken welke dingen uit hun leven gebruikt kunnen worden in de branding.

Hoe pakte LAKSHMI het aan toen ze begon als artiest? Was zij vanaf het begin al actief bezig met branding? Zelf vond ze dat het met name om de muziek moest gaan, daardoor was ze in het begin nogal dwars. Inmiddels heeft ze het juist voor zich laten werken. Het is heel plat, maar ze heeft gemerkt dat als ze ergens in een toffe designerjurk verschijnt, dan wordt ze direct daarna wel geïnterviewd en kan ze een grote bek hebben, puur omdat ze een toffe jurk aan heeft. Zo kan je het gebruiken en omzetten naar je eigen inhoud. Dit geeft aan dat je eigenlijk maar simpele dingen nodig hebt om mensen te triggeren. Een ander voorbeeld is TRIFECTA-act Piet Junior, zijn eerste track “Dingen die normaal zijn” gaat over woonwagenbewoners, heel cliché opgezet en bedoeld om te choqueren. Hier kreeg hij veel reacties op, zo ook van RTL en VICE omdat het interessant is. Hij heeft een verhaal, hij komt uit een gesloten community waar mensen iets over willen weten. Net als bij Numidia is dit een element waar de branding nu heel erg om gaat, maar het betekent niet dat je er altijd aan vast zit. Het gaat meer om het creëren van een basis.
Uit het publiek komt de vraag hoe je op zoek gaat naar de kenmerken die je wil uitlichten. Zoals Valérie al aankaartte, gaat ze een hele middag zitten met een artiest die zijn/haar levensverhaal vertelt. “Het belangrijkste is om bij jezelf te blijven. Creëer niet een imago voor jezelf wat je eigenlijk niet bent. Laat je interviewen en denk na over waar je voor staat. Kijk ook naar de drie dingen waar mensen aan denken als ze jou zien/horen. Dit kunnen ook onzinnige dingen zijn zoals een voorliefde voor treintjes bouwen.”

Wat is de ervaring van LAKSHMI met het werken met een team dat meedenkt over wie jij bent? Haar tip is om mensen te zoeken die je vertrouwt. Het is fijn om mensen te hebben die de andere kant laten zien. Ook heeft ze gemerkt dat het niet werkt om sterke meningen zo maar “uit te kotsen.” Nu ze ook columns en dergelijke schrijft, laat ze die wel controleren door mensen die ze vertrouwt, maar inhoudelijk blijft ze bij zichzelf.

Carlo zit juist aan de andere kant, hij denkt vanuit de fan en de artiest. Personal branding van artiesten is een inside out merk en niet outside in. Dit houdt in dat je doelgroep eigenlijk gewoon je vrienden zijn, je fans vinden dezelfde dingen leuk als jij. Eén van de eerste dingen die Carlo doet als hij met een artiest gaat samenwerken is vragen of de artiest benaderbaar of onbereikbaar is. LAKSHMI is benaderbaar, ze doet haar eigen socials en staat na shows bij de merch. Maar wat doet Carlo dan als LAKSHMI al haar eigen socials doet? Hij praat heel veel met de artiest. Voor LAKSHMI kwam hij middenin de campagne pas erbij, zijn concrete opdracht was zorgen voor meer ticketverkoop door digital marketing campagnes in te zetten. Ze zijn een middag bij elkaar gaan zitten om de daaropvolgende weken uit te schrijven. Zo wisten ze precies wanneer ze welke content nodig hadden en hoefde LAKSHMI daar tijdens de tour niet over na te denken. Carlo deed vaak een voorzetje en daar ging LAKSHMI dan mee aan de slag.

“Eigenlijk zou je in de kroeg in 2-3 zinnen moeten kunnen vertellen wat je doet.” Carlo bedoelt hiermee dat hij op zoek is naar een verhaal waar vrienden het over kunnen hebben.
Waar LAKSHMI nog een eigen beeld heeft van wat er gebeurt, betrekt Valérie zichzelf wat meer in het branding proces van de artiest. Het begint met kijken naar wat voor artiest je bent en welke eigenschappen je wil uitstralen. Als een track uitgebracht gaat worden komt het bij Valérie terecht, die vervolgens gaat kijken wat voor clip erbij past. Hier komt een briefing uit voort die naar verschillende clipmakers gaan die er een treatment (PDF met sfeerbeelden en uitleg hoe ze de clip voor zich zien) van maken. Nadat dit intern besproken is gaat het ook naar de artiest die er vaak ook iets op aan te merken heeft. Hierbij wordt gekeken naar de vooraf afgesproken dingen van het personal brand.

In hoeverre is de artiest zelf nog betrokken bij het bedenken van de personal brand? In het begin gaat het team het bedenken, maar het wordt dan wel besproken met de artiest of hij/zij het er mee eens is. Het is wel belangrijk om als artiest niet te gaan denken: “ik ben getekend, zij doen nu alles voor me.” Volgens Carlo kan de popwereld leren van urban en dance, met name wat betreft de investering in tijd, geld en risico durven nemen. “In de pop zijn artiesten heel erg bezig met het juiste plaatje neerzetten, maar ga gewoon beginnen. Wees niet bang om te falen.Probeer dingen uit, bedenk een format en kijk of het aanslaat en ontwikkel dan door. Vergeet ook niet dat content maken geld kost.” Valérie voegt hieraan toe dat je goed moet kijken naar wie in je netwerk zit en hoe je daar gebruik van kan maken. LAKSHMI zegt ook: “Durf er geld in te steken, ondanks dat het eng is.” Omdat labels in je investeren is dat een reden voor artiesten om bij een label te gaan. € 5000,- uitgeven om een oké videoclip te maken hakt er voor een beginnende artiest wel in, dus kijk goed hoe je dat wel kan doen. In urban zijn er veel kanalen die clips kunnen pushen, zo heeft TRIFECTA 335.000 subscribers op YouTube. Kijk naar welke content je kan maken en leuk vindt om te maken. Het hoeft niet heel uitgebreid te zijn.

Stel je hebt al je goede content, waar ga je het dan op zetten? Carlo zou eerst nadenken over op welke andere timelines je als artiest terecht kan komen. Iets wat urban hier heel goed in doet is collabs zoeken. Je maakt samen met een andere artiest een track en snoept zo van elkaars fanbase. Valérie licht toe dat er ook labels zijn waar je een singledeal mee kan sluiten, zo hoef je niet gelijk te tekenen, maar maak je wel gebruik van een groter platform. Kijk ook naar welk platform past bij jouw genre.

Wordt offline ook meegenomen in de strategie? Bij LAKSHMI wel, omdat ze veel toert en houdt van livespelen. “Na de show altijd lullen met mensen, cijfers zijn toch een beetje abstracte fans.” Ook houdt LAKSHMI wel eens acties voor fans om kaarten te winnen, zo gebruikt ze online voor offline.

Imke gaat over naar vragen vanuit de zaal. Iemand vraagt hoe belangrijk het is voor een producer om aan branding te doen. Valérie werkt ook veel met producers, hierin is social media heel belangrijk. Laat zien met wie je werkt zodat mensen uit hetzelfde genre dit zien en zo kunnen artiesten ook weer bij jou terecht komen. Zorg er bij videoclips voor dat jouw naam erbij vermeld staat.

Een andere vraag uit de zaal gaat over hoe je het aanpakt als je een band van bijvoorbeeld 4 man bent, hoe komt de individuele branding dan tot één?
Carlo geeft aan dat er twee manieren zijn voor een band om dit aan te pakken. Je kan ieder je eigen branding gebruiken, maar je kan ook een totaal ander merk neerzetten wat niet gebonden is aan de personal branding. Volgens Carlo is een band ook makkelijker, omdat je vrijer bent en niet maar met één persoon te maken hebt. Je bepaalt samen wat de band is, terwijl een individu zelf verandert.

Hoe leg je vast wat je brand is?
LAKSHMI reageert met “moodboards.” Ze heeft een Dropbox met alles wat ze tof vindt, maar ook lijstjes op YouTube en boekjes met knip en plakwerk, verzamel alles. Bij TRIFECTA worden er profielschetsen gemaakt, een PDF waar alles in staat.

Als je een sheet nodig hebt met daarin je personal brand, maakt het uit in welke volgorde de verschillende punten aan bod komen?
Valérie’s tip is om het niet te lang te maken: “ houd het kort, maar uitgebreid genoeg om je punt te maken. Begin met een bio zodat ze weten wie je bent en werk dat uit. Het is belangrijk om te weten wat je wil maken en zo mensen te briefen.”

Hoe zit het met online presence en imago versus je mental health?
LAKSHMI geeft aan dat ze al een jaar intensieve therapie krijgt, maar ze wil online wel doen alsof het prima gaat. Ze merkt dat er online nog een taboe heerst om hierover te praten. De balans is fragiel, omdat ze niet wil doen alsof ze een perfect leven heeft, maar ze wil ook niet zielig gevonden worden. Carlo voegt eraan toe dat je niet nep moet zijn, als het niet bij je merk past of als je er niet comfortabel bij voelt, dan hoef je zeker niet te delen dat het niet zo goed gaat. Als het bij je merk past en je er wel comfortabel bij voelt, kun je dat juist wel delen. Het is natuurlijk wel voor iedereen anders.

Hiermee sluit Imke deze editie van CLUB NML af.

Bekijk hier het fotoverslag van Jessie Kamp

In het voorjaar zijn we terug met een nieuwe editie van CLUB NML. Houd onze socials in de gaten voor updates!