Recap Club NML: Netwerken

Club No Man's Land / Club No Man's Land

De eerste CLUB NML van 2020 vond 8 januari plaats in De Helling. In het panel over ‘Het lief en leed dat netwerken en borrelen heet’ dat door Martijn Crama (Basisbagage) werd geleid, zaten vier ervaringsexperts:

  • Silvia Biemans, accountmanager relatiebeheer bij Sena
  • Matthijs Boom, artiestenmanager bij TRIBE
  • Andrew (Drew) Pinas, SPEC. & KRUGANG
  • Judy Blank, singer/songwriter

Om met de deur in huis te vallen noemt Martijn Silvia “de netwerkkoningin”, een stempel die je niet zomaar krijgt. Ze zit immers al 25 jaar in de muziekindustrie en heeft dus menig biertjes gedronken met belangrijke en minder belangrijke mensen. Martijn hoopt door met haar en de rest van het panel in gesprek te gaan inzichten te kunnen krijgen die het netwerken of verbreden van een netwerk makkelijker en minder spannend maken.

Martijn kent Matthijs al van jaren geleden en vraagt zich af of hij nog weet hoe hij is opgestart. Matthijs wil voorop stellen dat hij netwerken heel spannend vond en soms nog steeds vindt, dat zal altijd een beetje blijven. Hij was begonnen met het managen van Rachèl Louise en heeft in kaart gebracht welke mensen hij nodig had. Zo wist hij dat er een boeker nodig was, dus heeft hij gewoon zo veel mogelijk boekers opgezocht en gemaild. Als je dan op evenementen bent waar mensen lopen met wie je mailcontact hebt gehad: schiet ze even aan en stel je voor.

Maar wat maakt dan dat je makkelijk kan netwerken? Of: vind jij jezelf eigenlijk een netwerker? Drew vindt van wel: “Ik kan lekker lullen.” Hij vindt het belangrijk om tijdens netwerken niet na te denken over het netwerken, maar om connecties te maken. Als je ergens bent waar je niemand kent, moet je een knop omzetten, net als wanneer je in de club probeert een nummer te scoren. Hij heeft uit z’n jongere jaren geleerd dat je schijt moet hebben. Nee heb je, ja kun je krijgen. Doorpakken, en jezelf blijven.

Martijn vraagt zich af of netwerken dan helemaal niet is weggelegd voor introverte mensen die niet zitten te wachten op smalltalk met jan en alleman. Judy denkt van wel. Managers zijn ervoor om juist die mensen te promoten. Zelf vindt ze het ontzettend leuk om te doen, en te checken hoe ver ze kan gaan bij mensen die eigenlijk nét buiten haar league liggen. Ze heeft ooit koffie mogen drinken met haar grote held, die zei, “als je ooit eens in Nashville bent…” en toen heeft ze meteen de stoute schoenen aangetrokken en een ticket naar Nashville geboekt. Soms krijg je meer voor elkaar dan je van tevoren had gedacht, en dat geeft haar een enorme kick.

Matthijs denkt dat Judy wel gelijk heeft wat betreft extraverte mensen en dat het makkelijker kan zijn om te netwerken, maar blijf vooral jezelf. Iedereen voelt het aan als jij je uitbundiger gedraagt dan je wil zijn. Als je wat stiller bent maar af en toe een leuke vraag stelt of een drankje voor iemand haalt kan je ook veel bereiken. Het hoeft niet snel, je moet aandacht voor de ander hebben en relaxed blijven.

Martijn vraagt aan het panel hoe zij een natuurlijke, in plaats van geforceerde, aanpak hebben gevonden. Silvia stelt dat je niet op elke borrel hoeft te improviseren. Je kan je goed voorbereiden door je in te lezen in de mensen die je wilt aanspreken of opzoek te gaan naar iets dat jullie linkt. Je hoeft dus heus niet in staat te zijn om on the spot een goed verhaal te bedenken.

Martijn noemt Eurosonic Noorderslag, hét event waar de ene na de andere netwerkmogelijkheid zich voordoet. Hij legt uit dat het hem persoonlijk jaren tijd heeft gekost om met een gevoel van voldoening terug te keren uit Groningen. In het begin zag hij mensen eerder als targets die hij moest raken, op wie hij visitekaartjes of een pitch kon afvuren, en dan door te gaan naar de volgende. Eigenlijk pas na een jaar of acht veranderde hij die aanpak. Hij kijkt nu naar: welke mensen vind ik gezellig? Met wie heb ik een klik? Een leuke tijd met iemand spenderen is goud. Op die manier contact leggen is heel relaxt.

Drew vergelijkt dat met zijn eerdere metafoor over versieren. Focus je op de persoon waarmee je praat. Het gaat om kwaliteit, niet kwantiteit. Netwerken is het opbouwen van relaties, en dat begint met tijd investeren. Als we op Eurosonic samen een rondje gemaakt hebben langs showcases, en we komen elkaar een volgende keer tegen, dan heb je een gedeelde ervaring op zak waarop je kan voortbouwen.

Matthijs en Judy bespreken wat je kan doen als je toch een grote baas spreekt. Als je een prima gesprek hebt gehad maar geen contactgegevens hebt gekregen, don’t panic, want die zijn online toch wel te vinden. Sterker nog, het kan voor hun ook verfrissend zijn als je niet direct iets van ze wil. Dat ze je gezien en gesproken hebben is al waardevol. Het bouwen van persoonlijke verbindingen is dus belangrijk. Toch heeft Martijn zelf lang gedacht zijn werk in de muziekindustrie en privé gescheiden te houden door niet met iedereen beste vrienden te worden, maar dat heeft hij losgelaten. Herkennen de anderen dat?

Drew vindt industrie-gebonden denken te beperkend. Misschien ben je over vijf jaar wel werkzaam in een andere industrie, maar als je mensen nog spreekt van vroeger, dan kunnen die je vaak alsnog helpen. Silvia vindt het informele aspect ook heel belangrijk. Lowlands is bijvoorbeeld hét onofficiële netwerkmoment in de zomer. Waar zij de meeste contacten heeft opgedaan is door naast de bar te gaan zitten in de VIP lounge, waar iedereen langskomt. Ze denkt dat de kracht van netwerken ook zit in herhaling. Hoe meer je elkaar tegenkomt hoe makkelijker het wordt, het is een proces. De panelleden zijn het hiermee eens.

Martijn heeft een andere vraag voor het panel. Namelijk: hoe zet je een buitenlands netwerk op? Je kan niet altijd fysiek aanwezig zijn, dus hoe pak je het dan aan? En als je in het buitenland bent zijn daar meer onbekende dan bekende gezichten, dus wat doe je dan? Volgens Matthijs duurt dit langer dan in Nederland, dus heb vooral geduld. Hij bezoekt wel veel festivals in bijvoorbeeld Londen en Berlijn. Hij heeft momenten gehad dat al zijn kennissen al vertrokken waren en hij dus als enige overbleef voor de laatste avond. Toen was het veel aanlokkelijker om thuis te blijven, maar uiteindelijk is hij toch gegaan en werd het een late avond waaraan hij wel tien contacten heeft overgehouden. Je moet dus wel een doorzetter zijn.

Ook daar wil Matthijs het even over hebben. Hoe belangrijk is het om het op feestjes laat te maken, en door het gaatje te gaan met behulp van verdovende middelen? Drew vindt dat niet belangrijk. Hij drinkt niet en heeft gewoon een uitstekend netwerk. Hij grapt dat het misschien wel helpt dat hij wiet rookt, maar hij denkt dat het niet nodig is. Als je iemand bent die met je eigen vrienden ook lekker tot diep in de nacht doorgaat, doe dat dan vooral. Als je dat normaal gesproken niet doet, voel je dan vrij om ook in de context van netwerken gewoon vroeg naar bed te gaan. Hoewel Judy zich in de context van een netwerkevent net zo gedraagt als op een avond uit met vrienden, heeft ze wel geleerd om industrie-relaties en niet-industrie-relaties zo veel mogelijk uit elkaar te houden. Silvia beaamt dit.

Maar hoe worden opgedane contacten onderhouden? Volgens Silvia hoeft dat niet apart te gebeuren. Er zijn veel evenementen het hele jaar door, als je zorgt dat je daar te zien bent dan hoef je daarnaast niet nog een wekelijkse follow up te doen. Matthijs voegt eraan toe dat een eerste follow up met een nieuw contactpersoon wel handig is. Drew voegt daaraan toe dat het ervan afhangt wat je intentie is. Als je een concrete missie hebt dan is het aan te raden om iemand snel te mailen of bellen, maar een lange adem hebben en iemand leren kennen zonder te weten wat jullie elkaar in de toekomst kunnen bieden is ook belangrijk.

Martijn wil nog graag van Judy horen hoe zij in het buitenland contacten gevonden heeft. Waar begin je? Haar internationale relaties bevinden zich allemaal in dezelfde stad, het voordeel daaraan is dat iedereen elkaar kent. En je kunt gewoon hulp vragen. Toen ze hoorde dat ze op een festival mocht spelen waar ze nog niet eerder geweest was heeft ze rondgevraagd of iemand haar kon helpen dit te navigeren. Ze had bijvoorbeeld wat extra pers nodig, en een goede vriend heeft haar toen aan een persbureau weten te koppelen.

Anderen helpen kan ook een organische groei van een groep contacten creëren. Drew refereert nogmaals naar de kunst van het versieren, want je bent bezig met vleien. Het moet natuurlijk oprecht zijn, dus als je iets tof vindt aan iemand moet je dat uitspreken en niet voor jezelf houden.

Iemand uit het publiek geeft aan dat we veel gehoord hebben over reizen naar het buitenland en VIP lounges, maar dat is voor beginners nog een ver van je bed show. Wat zijn goede plekken om te beginnen? Het panel noemt de Popronde, Muzikantendag en 3voor12 Awards. Drew zegt dat het per persoon verschilt tegen welke barrières je aanloopt. Als de barrière is, “hoe kom ik aan VIP bandjes?”, scan dan je omgeving. Aan wie heb je wat? Wees pro-actief. Silvia noemt vrijwilligerswerk op festivals. Doe dat! Je komt zo veel mensen tegen en je kunt daarin ook meegroeien. Matthijs raadt aan om mensen om je heen te zoeken die op hetzelfde punt in hun carrière zijn. Zo kun je ideeën uitwisselen en elkaar supporten.

Een andere bezoeker vraagt zich na alle succesverhalen af wat de grootste fouten zijn die je kan maken. Drew zegt: “Je anders voordoen dan je bent. Daar prik je zo doorheen.” Matthijs denkt dat het domste is om niet op iemand af te stappen. Volgens Silvia is desinteresse een grote fout. Toon interesse in de ander, vraag naar die persoon. De meeste mensen vinden het leuk om te vertellen over zichzelf. Judy vindt te brede vragen fataal. Vraag niet “kan je mij helpen?” maar wees concreet. Ze geeft als voorbeeld iemand die een half jaar stage ging lopen in Nashville. Hij stuurde haar een bericht met de vraag of ze in Utrecht eens koffie wilde drinken om hem te vertellen over de hotspots in Nashville en waar hij rekening mee moest houden.

Tot slot vraagt iemand uit het publiek wanneer voor de panelleden een koud contact overgaat in een warm contact. Wanneer kan je appen en wanneer mailen? Hier is niet één antwoord op te geven zegt Drew. Dat is per persoon anders, een gevoel. Hier kun je weer de vergelijking trekken met flirten! Maar stel dan dat jij denkt dat het goed zit, maar de ander heeft dat gevoel niet? Heb je dan liever dat iemand toch de stoute schoenen aantrekt? Silvia zegt dat je niet zomaar hoeft aan te voelen hoe de ander erover denkt. Degene met wie je contact hebt zal dat zeer waarschijnlijk gewoon laten weten. Mijn telefoonnummer staat met een reden op mijn kaartje, dus als ik dat geef kan je mij gerust bellen.

In maart zijn we terug met een nieuwe editie van CLUB NML. Houd onze socials in de gaten voor updates!