No Man’s Land is de jaarlijkse muziekconferentie van De Coöperatie. De zevende editie vindt op woensdag 27 november voor het tweede jaar op rij plaats in TivoliVredenburg. Het inspirerende programma tussen 09:30 en 18:00 uur biedt de kans om elkaar te ontmoeten, in gesprek te gaan en kennis te delen.

Dit jaar staat ‘de duurzame carrière’ centraal. Het volledige programma vind je hieronder. Blijf op de hoogte via Instagram of Facebook.

Goed om te weten: er is dit jaar slechts één type ticket waarmee je toegang hebt tot het gehele programma. Vol = vol, dus bestel snel je ticket!

Ableton Playground

09:30-17:00 | Park 6

Altijd al de mogelijkheden van Ableton Live en Push willen testen? Op Park 6 vind je drie volledig uitgeruste work stations waar de opgedane kennis bij Basics of Ableton Live & Push gelijk in de praktijk kunt brengen. Een expert staat paraat om je vragen te beantwoorden.

Muzikantenbank

09:30-17:00 | Park 6

Ben je op zoek naar een nieuwe drummer, boeker of manager? Heb je ruimte in je agenda om een nieuwe band te (tour)managen of te produceren? Laat je oproep achter op het prikbord op Park 6 en vind je match op No Man’s Land 2019!

Het Spreekuur

10:00-11:00 | De Punt

Tijdens Het Spreekuur krijg je niet alleen de kans om je demo te pitchen aan boekers en programmeurs, maar kun je ook je releaseplan voorleggen aan een manager of je Instagram-account pitchen aan een social media expert. Wat je de professionals ook wilt vragen. Dit is je kans!

Bij de Infobalie op Park 6 kun je vanaf 09:30 uur een afspraak maken voor Het Spreekuur. Wees er op tijd bij want VOL=VOL! Wil je je muziek laten horen? Zorg dan dat je zelf een telefoon/laptop en koptelefoon bij je hebt.

Aanwezig: Githa Biekman (AT Bookings), Silvia Biemans (Sena), Ruby van den Brink (Twist Agency), André Dodde (Musicmaker), Suzanne van den Dool (Sony/ATV Music Publishing), Anouk van Esch (3voor12/Utrecht), Melanie Esther van Eunen (Melanie Esther), Herman Hofman (NPO 3FM), Tessa Jackson (Someone), Jessie Kamp (Jessie Kamp Fotografie), Thijs van der Krogt (TivoliVredenburg), Esther Maijer (Buma/Stemra), Martijn Mannak (Atlas Agency), Marieke McKenna (Mink Records), Yacine N’diaye (NORMA fonds), Rens Peters (Friendly Fire), Aron van der Ploeg (The Missing Sync), Roy van Rosendaal (Figgie/Real Derek), Nikolai Serda (De Nieuwe Oost), Tim Tóth (CTM), Floris Vermeulen (Fonds Podiumkunsten), Jasper van Vugt (OOR/Entertainment Business), Misha van der Winkel (Birdhouse).

Centrale Sessie

12:30-13:30 | Hertz

De centrale sessie is het ijkpunt van de dag en wordt geopend door matchmaker, actrice en creatieve duizendpoot Jennifer Muntslag. Zij neemt ons mee langs de meest in het oog springende onderwerpen rondom het thema van No Man’s Land 2019: een duurzame carrière – voor artiesten, muziekprofessionals én beleidsmakers. Jeroen Bartelse (TivoliVredenburg), PAX the humanoid, Lucky Fonz III, Nana Adjoa, Jeangu Macrooy en Jameszoo schuiven aan en delen hun visie.

Laat je inspireren, inspireer anderen en bovenal: veel plezier vandaag!

Musicmaker Demopanel

15:30-16:30 | K.F. Hein Foyer

Lever je demo in en maak kans op feedback van het panel. Alle demo’s die op het podium uit de bak worden gegrabbeld kunnen rekenen op feedback. De drie tofste en meest bijzondere demo’s worden ook uitgelicht in het magazine Musicmaker!

Tót 15:15 uur kun jij je demo (op USB óf CD) inleveren bij de Infobalie op Park 6. Wil je kans maken op een recensie van jouw track in Musicmaker? Laat je demo dan achter bij de jury en neem hem níet mee naar huis!

Host: Geneviève Smans (Friendly Fire)
Jury: Tommy Ebben (Musicmaker), Pien Feith (Friendly Fire), Michèle Hamelink (Sony/ATV Music Publishing), Jurriën Haverlag (NPO 3FM), Erwin Vogel (Pinguin Tune Support)

20190525_ThreeLittleClouds_CentralParkFestival_JessieKamp_24_1

EXPERTSESSIES

Actuele vraagstukken worden ter discussie gesteld in de zoektocht naar nieuwe werkwijzen en successen voor de toekomst.

Ze zullen denken dat ik gek ben

10:30-12:00 | Pandora Foyer

Als muziekprofessional werk je non-stop en snoeihard aan jouw carrière en die van anderen. Je bent altijd bezig met presteren, je wordt bij elke show verwacht, grenzen vervagen en ineens draai je standaard overuren. Tijdens deze expertsessie wordt de huidige prestatiecultuur ter discussie gesteld en hoe dit bijdraagt aan de mentale gezondheid van jou als muziekprofessional. Het panel bespreekt concrete oplossingen om mentale klachten en burn-outs te voorkomen.

Moderator: Jasper van den Dobbelsteen
Panelleden: Aldo Bruining (Programmeursgilde/Beats NL), Hermann Houben (No Milk Today), Lisanne Middag (Crystal Stone Management), Hilde Spille (Compass For Creatives/Paperclip Agency)

Rondje naar de top

10:30-11:30 | Cloud Nine

Opkomend talent krijgt in Nederland royaal de kans door te breken. Lokale bandwedstrijden, Grote Prijs van Nederland, Popronde en Eurosonic Noorderslag: ook wel bekend als ‘het rondje’. De weg naar de top lijkt helder en toegankelijk, maar we zien ook veel acts na dit rondje verdwijnen. Survival of the fittest? Of zijn er andere krachten aan het werk? In een open gesprek met makers en de sector bespreken we of het rondje nog naar behoren werkt, en onderzoeken we aanvullende en alternatieve wegen.

Partner: Booster
Moderator: Ricardo Jupijn
Panelleden: Simon Akkermans (EpicRainbowUnicornStudio), Judy Blank (artiest), Rick Everts (POPLIVE), Jeangu Macrooy (artiest), Joey Ruchtie (Eurosonic Noorderslag)

Talentontwikkelingsketen: De maker centraal

13:45-15:00 | Pandora Foyer

Steeds meer culturele partijen zetten in op talentontwikkeling en maken daarmee aanspraak op budgetten rondom dit thema. De toename aan talentontwikkelaars zorgt voor een versnippering van het aanbod waardoor het voor de maker én sector onduidelijk is wat partijen doen en waar je met vragen terecht kunt. In deze sessie zoeken we naar de ideale talentontwikkelingsketen door de behoeftes van makers in kaart te brengen en de huidige situatie in de sector onder de loep te nemen aan de hand van best en worst case practices.

Partner: Paradiso Melkweg Productiehuis, De Nieuwe Oost
Moderator: Jennifer Muntslag
Panelleden: Michèle Hamelink (Sony/ATV Music Publishing), PAX the humanoid (artiest), Valery Mak (Creative Director), Toine Tax (Doornroosje), Charlotte Verhoef (Tolhuistuin)

Op naar een inclusief cultureel klimaat

13:45-14:45 | Cloud Nine

De sector bereidt zich voor op de nieuwe cultuurnota waarin van organisaties gevraagd wordt dat zij vanuit hun eigen specifieke profiel een passende visie op inclusie formuleren. Dit is niet voor iedereen even makkelijk of vanzelfsprekend. Want hoe verander je een werkklimaat met één dominante cultuur? En waarom is inclusie eigenlijk van belang? In een gesprek over eigenaarschap bieden we inzicht hoe ruimte gecreëerd kan worden voor de nieuwe generatie om hun talenten op authentieke en gelijkwaardige wijze uit te dragen.

Moderator: Astrid Elburg
Panelleden: Angelo Bromet (Melkweg/NoLIMIT), Gianny Emmanuel (Melkweg/Gowtu/Milk Made), Leal van Herwaarden (HipHopHuis), Lee Ann Johanna (Melkweg/Milk Made), Stefanie Vermeiren (IMPACT)

Fast money vs. duurzaam bouwen

15:30-16:30 | Pandora Foyer

Om te zeggen dat het goed gaat met Nederlandse hiphop is een understatement. Rappers domineren de hitlijsten, zijn niet meer weg te denken uit de line-ups van mainstream festivals en laten het geld rollen als profvoetballers. In deze sessie bespreken we de toekomst van hiphop. Het is makkelijk om hetzelfde kunstje te herhalen voor een tweede hit, maar hoe verduurzaam je succes op de lange termijn? Waar moet je als artiest voor waken? Hoe sla je de brug tussen de club en het popcircuit?

Moderator: Aldo Bruining
Panelleden: Eliza Ammeraal (Topbillin’), Froukje Bouma (Artist Manager), S10 (artiest), Gaétan van de Sande (Trifecta)

Fair Practice Code

15:30-16:30 | Cloud Nine

Om een toekomstbestendige arbeidsmarkt en beroepspraktijk in de culturele en creatieve sector te creëren is de Fair Practice Code in het leven geroepen. De gedragscode geeft richtlijnen voor opdrachtnemers en -gevers. Tijdens dit panel delen experts hun ervaringen, geven tips en beantwoorden vragen. Samen werken we aan een toekomst waarin iedereen in de culturele sector onder eerlijke omstandigheden werkt én tegen een redelijke vergoeding.

Partner: Kunsten ’92
Moderator: Adinda van Wely
Panelleden: Erik Delobel (Hedon), Eleanor Dingemans (Three Little Clouds), Darin Guermonprez (artiest), Eva Verboon (Programmeursgilde), Coen Witteveen (producer/musicus)

De Cooperatie – Culturele Zondag – Robin Alysha Clemens-57-website

CLUB NML

In de panelvorm van onze maandelijkse CLUB NML avonden voorzien we de nieuwe generatie artiesten en muziekprofessionals van kennis.

The next step na je eerste hit

10:45-11:30| Hertz

Je hebt als rapper je eerste hit gescoord, en dan? Om een volgende stap te zetten moet je keuzes maken op het gebied van branding, de inzet van social media, planning, nieuwe singles en featurings. En dan het lastigste knelpunt: geld. Hoe ga je dit financieren wanneer je eerste 100K streams nog geen euro’s hebben opgeleverd?

Moderator: Angelo Bromet (NoLimit/Melkweg)
Panelleden: kans (artiest), Gaétan van de Sande (Trifecta), Lukie Stalenhoef (Topnotch/Noah’s Ark)

Gratis geld voor jouw artistieke proces. Hoe dan?!

11:15-12:15 | De Pit

Heb jij tijdens je artistieke proces meer tijd, ruimte en aandacht nodig om tot een beter product te komen, dan zijn er in Nederland talloze mogelijkheden om subsidie aan te vragen. In deze sessie vertellen onder andere Massi, Eva van Manen en Ruwhel hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen. Waar en waarom zij subsidie hebben aangevraagd, welk budget ze hebben ontvangen en welke partijen hierbij betrokken zijn geweest.

Partner: Fonds Podiumkunsten
Moderator: Simon Mamahit (Poppunt Gelderland/Cultuur Oost)
Panelleden: Ella John (artiest), Eva van Manen (artiest), Massi (artiest), Yorick van Norden (artiest), Ruwhel (artiest), Michie Simon (Productiehuis FLOW)

Scoren met streams

11:45-12:30 | Cloud Nine

Het lijkt ondenkbaar om in 2019 je muziek níet op Spotify, Apple Music of Deezer aan te bieden. Het aanmelden is makkelijk en je krijgt inzicht in alle cijfers…of toch niet? Want hoe kom je terecht in playlisten, heeft een plugger of label écht voordelen en werken de algoritmes wel in jouw voordeel?

Moderator: Jasper van Vugt (OOR/Entertainment Business)
Panelleden: Harmen Hemminga (FUGA), Nina June (Artiest), Guillaume Warmerdam (LAB Music)

Blijf mentale druk de baas

13:45-14:45 | De Pit

Prestatiedruk is geen onbekend fenomeen in de muziekindustrie. Geldzorgen, verwachtingen, belangrijke optredens: er zijn veel factoren die kunnen zorgen voor mentale druk. Druk die niet altijd ten goede komt aan je optimale prestatie. In deze sessie wordt besproken wat je als muzikant kunt doen om je gedachten, gedrag en emoties te controleren. Onder het motto ‘presteren kun je leren’ gaat het panel in op beheersing van stress en tonen ze hoe dat bijdraagt aan de muzikale prestaties en ontwikkeling.

Moderator: Milou Adjanga
Panelleden: Daisy Gubbels (artiestenpsychologie), Marike Jager (artiest), Esther van der Poel (PACCT/Mental Coach), Otto Wichers (Lucky Fonz III)

Popronde 2020: Hoe word ik geselecteerd?

14:00-14:45 | Hertz

Popronde is wellicht wel het belangrijkste “festival” waar je als opkomende act wilt spelen. Maar hoe word je nou geselecteerd voor dit rondreizende festival? En hoe kun je het allermeeste halen uit je deelname? Organisatoren leggen uit waarop wordt gelet bij het selecteren van acts en deelnemers geven tips & trucs om jouw act onder de aandacht te brengen.

Moderator: Geneviève Smans (Friendly Fire)
Panelleden: Eleanor Dingemans (Three Little Clouds), Joost Klapmuts (Popronde Nijmegen/Waltzburg), Eva van Manen (artiest), Chris Moorman (Popronde)

De worsteling richting het eindproduct

15:00-16:00 | De Pit

Hoe ga je als maker om met het snel veranderende muzieklandschap waarin visie, kwaliteit en verdienmodellen continu wisselen? Zorgen dat je strategie, imago en planning helder blijven, is een eerste stap. Echter, de manager heeft een mening, de platenmaatschappij of misschien zelfs je bloedeigen moeder. Hoe werkt democratie in jouw band, aan welke mening hecht je waarde en wie neemt verantwoordelijkheid over welke aspecten? Een gesprek door Simon Akkermans met artiesten, producers en managers biedt inzicht in het artistieke proces.

Partner: EpicRainbowUnicornStudio
Moderator: Simon Akkermans
Panelleden: Nana Adjoa (artiest), Mitchel van Dinther (Jameszoo), Dennis van Leeuwen (Bloomer Records), Tijmen van Wageningen (The Womb Studio)

Faradays_MarijnDeWit_website

INSPIRATIESESSIES

Interactieve sessies met onze partners om kennis op te doen en je skills naar een next level te tillen.

Musicmaker songwriting workout: Marike Jager

10:45-11:30 | Club Nine

De eigenzinnige aanpak van Marike Jager leidt tot verrassend werk. Kom tijdens deze Songwriting Workout te weten hoe je zelf een verfrissende song kunt schrijven. Grijp je kans en kijk hier de kunst van het songwriten af en ga samen met haar en het publiek aan de slag!

The Daily Indie presenteert: Q&A met Someone

11:45-12:30 | Club Nine

Nederland barst van de fantastische popzalen en biedt oneindig veel mogelijkheden om door te breken. Maar door de jaren heen lijkt er een bepaald pad te zijn ontstaan wat je als artiest ‘moet’ volgen. Someone (Tessa Rose Jackson) kleurt liever buiten de lijntjes en bewandelt haar eigen pad.

Host: Ricardo Jupijn

Ableton presenteert: Organische sounds door Polynation

13:30-14:15 | Club Nine

Ontdek hoe je live opgenomen sounds, synthesizers, field recordings en andere opgenomen instrumenten kunt verwerken in je producties. Polynation presenteert verschillende Ableton technieken, en hoe je ze inzet om tot een organische sound en feel te komen.

CTM presenteert: Cypher met Soundflow en Vic9

14:30-15:15 | Club Nine

Are you ready? Tien rappers gaan vandaag de strijd met elkaar aan en droppen hun 16 bars op de beat van Soundflow. Wie komt het hardst en domineert binnen de kortste keren Woordenschat? De jury bestaat uit Soundflow, Vic9, S10, Froukje Bouma (artiestenmanager), Githa Biekman (AT Bookings) en Tim Tóth (CTM). De beste MC wint een studiosessie met Soundflow en Vic9.

De Cooperatie – Culturele Zondag – Robin Alysha Clemens-45-website

CRASH COURSES

Krijg in ±30 minuten praktische tips en tricks voor jouw muziekcarrière.

Met je band naar het buitenland

11:15-11:45 | Kleedkamer 8.01

Rijden van show naar show, kilometers afleggen in je tourbus en bouwen aan je fanbase buiten je eigen landsgrenzen. Dit is waar menig band van droomt, maar hoe pak je dat eigenlijk aan en wanneer ben je hier klaar voor? Dutch Music Export brengt je de fijne kneepjes van spelen in het buitenland bij.

Partner: Dutch Music Export
Door: Marcel Albers

Overtuig programmeurs met jouw presskit

11:15-11:45 | Kleedkamer 8.02

Programmeurs, van kleine en grote events, maken veel afwegingen voordat ze een act boeken. Om ervoor te zorgen dat je opvalt, is een complete presskit onmisbaar. Een goede eerste indruk is immers het halve werk. Tom van der Velpen (Gigstarter) geeft tips en inzichten uit de praktijk die je meteen kan toepassen!

Partner: Gigstarter
Door: Tom van der Velpen

Festivals: Hoe, wat & wanneer?

12:00-12:30 | Kleedkamer 8.01

Is een bomvolle festivalagenda jouw droom? Staat jouw act in 2021 op Glastonbury? Vraag jij je af hoe je geboekt wordt door een festival? Rock Your Business onthult hoe en wanneer je een festivalprogrammeur moet benaderen, wat de overwegingen zijn en welke gage je eigenlijk kunt vragen.

Partner: GRAP
Door: Lars Kelpin (Rock Your Business)

De kracht van fotografie onderschat

12:00-12:30 | Kleedkamer 8.02

Wat is de meerwaarde van goede foto’s? Vaak is er geen tijd en budget voor beeldmateriaal, dat is zonde. Volg een crash course waarin do’s en don’ts worden onthuld en pers-, concert- en backstagefoto’s worden besproken. Leer wat je wil uitstralen en hoe je die boodschap overbrengt aan fans.

Door: Jessie Kamp

Basics of Ableton Live & Push

12:45-13:30 | Club Nine

Leer tijdens deze spoedcursus hoe je vanuit niets in no-time een opzet voor je track kan maken. Maurits Boegman (Product Specialist Ableton) presenteert de basis van Ableton Live en Push, en laat zien hoe de workflow werkt, hoe je sounds kan veranderen en beats kan programmeren.

Partner: Ableton
Door: Maurits Boegman

Opvallen met je cover artwork

13:15-13:45 | Kleedkamer 8.01

Je hebt je tracks opgenomen en staat op het punt om ze uit te brengen. Voordat de release een feit is zoek je nog passende cover art, maar waar moet je op letten bij het maken van artwork? Hoe zorg je dat je cover onderscheidend is en waar moet het design eigenlijk aan voldoen?

Door: Jesse Koch (Deauwp / Shots Fired)

Hoe financier je een goed idee?

13:15-13:45 | Kleedkamer 8.02

Alle goede ideeën beginnen met een droom, maar grote kans dat er geld nodig is om die droom te verwezenlijken. Maike Fleuren legt uit hoe je van een goed idee naar de realisatie komt en op welke manieren je hiervoor de financiën kunt verzamelen. Of dat nou via subsidies of crowdfunding is.

Door: Maike Fleuren (Firma Fleuren)

Music Rights On Tour

14:00-14:45 | Kleedkamer 8.01

Het blijft voor veel muzikanten een moeilijke puzzel: muziek en recht. Moet ieder bandlid zich aansluiten bij Buma/Stemra? Krijg ik voor shows ook geld van Sena? En wanneer is het handig om lid te worden van NORMA? De Nederlandse rechtenorganisaties helpen je vandaag de puzzel op te lossen.

Partner: Music Rights On Tour
Moderator: Martijn Crama (Basisbagage)
Panelleden: Nina June (Artiest), Lieuwe Roonder (Producer / Musicus), Lucas van Slegtenhorst (Downtown Music)

Kick-off crowdfunding

14:00-14:45 | Kleedkamer 8.02

Zet je eerste stappen in het vormen van een crowdfundingcampagne! Voordekunst geeft tips en laat best practices zien. Na afloop weet je waar crowdfunding voor ingezet kan worden, ken je voorbeelden waarop je je eigen ideeën kunt baseren en neem je een crowdfundingcanvas mee naar huis.

Partner: voordekunst
Door: Lianne van der Molen

Artist branding & social media

15:00-15:30 | Kleedkamer 8.01

Hoe vind en vertel je jouw unieke verhaal als artiest? Ontdek wat de juiste vragen zijn die je eerst aan jezelf moet stellen en krijg tips die direct toe te passen zijn in de praktijk. Actuele voorbeelden worden gedeeld en handige weetjes passeren de revue.

Door: Melanie Esther

Je band als business

15:00-15:30 | Kleedkamer 8.02

Wil jij kunnen leven van je muziek? Zorg voor inzicht in je geldstromen. Rock Your Business toont de kneepjes van het ondernemerschap: Wat je inkomstenbronnen zijn, wat de invloed is van een goede (of slechte) deal, wat een goed verdienmodel is en wat de waarde is van boekers, managers, labels en uitgevers.

Partner: GRAP
Door: Lars Kelpin (Rock Your Business)

20191010_0748_Popronde_Utrecht_GIAN_JessieKamp_2

SHOWCASES

Acts uit het MASTER-programma en netwerk van De Coöperatie.

LOVE COUPLE

12:00-12:15 | K.F. Hein Foyer

LOVE COUPLE mengt een ‘90s gitaarattitude met arcade-achtige bliepjes. Samen met buitengewone vocale harmonieën resulteert dit in ongemakkelijke popsongs, waar je op blijft dansen. Na shows op onder andere Grasnapolsky en Popronde, een tour door Engeland en verschillende singles, verscheen haar debuut EP in september en staat de band nu op het punt de poppodia te veroveren.

Partner: 3voor12/Utrecht

PAX the humanoid

12:30-13:30* | Hertz

Oud-Kyteman Orchestra-frontman PAX the humanoid haalt uit de ups en downs van zijn leven inspiratie voor een solodebuut. Van zijn struggles en overwinningen maakt hij poëtische verses omlijst door bevrijdende reggae, funky beats, en een compleet bandgevoel, met als belangrijkste ingrediënten wilskracht en volharding. Met electrojazz-tripster Niels Broos zoekt hij naast zingeving ook muzikaal experiment.

*PAX the humanoid speelt tijdens de Centrale Sessie

A.ROSE

13:30-13:45 | K.F. Hein Foyer

De Britse zangeres Anna-Rose Clayton maakt samen met haar Amsterdamse vrienden eigentijdse rauwe electro-pop onder het pseudoniem A.ROSE. De drie vrouwen en één heer laten zich beïnvloeden door acts als Tove Lo, MØ en Lorde. Op het podium wisselt het viertal moeiteloos tussen elektrische en akoestische instrumenten, maar staat de dansbare show altijd voorop.

GIAN

16:35-16:50 | K.F. Hein Foyer

Johnny Ray en Eddie Dukan, oftewel de creatieve twee-eenheid GIAN, halen hun invloeden uit de jazz, rap en indierock. Om met Johnny Ray te spreken: “Een GIAN-nummer is altijd een combinatie van rock-’n-roll en hiphop: gitaren en een 808-drumcomputer.” Denk daar nog even de dromerige lyrics bij en je hebt een aardig idee wat je te wachten staat.