Ze werkte als freelance producent en stagemanager op allerlei podia en festivals van Maastricht tot Groningen, totdat een jaar geleden de bubbel barstte en in één klap haar werk wegviel. Gelukkig bleek dit voor Ella Stoffers van korte duur: voor de derde keer nam ze de productie van No Man’s Land voor haar rekening en inmiddels is ze naast assistent zakelijke leiding & bedrijfsvoering bij De Coöperatie ook hoofdproducent bij De Helling.

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Vanzelfsprekend ben ik een groot muziekliefhebber, ik heb lange tijd in bands gezongen en eigen muziek gemaakt en ben van jongs af aan ook een echte regelneef. Als kind had ik de droom om de wereld over te touren, als tiener was ik realistisch genoeg om daar een plan B aan toe te voegen: achter de schermen werken bij festivals en podia. Ik begon als vrijwilliger bij Pinkpop en Bruis, in mijn geboortestad Maastricht, en organiseerde met klasgenoten mijn eerste concertproductie in De Muziekgieterij. Na de middelbare school studeerde ik een jaar vocals aan de Rockacademie in Tilburg, maar voelde me er niet thuis. Ik verhuisde naar Groningen, waar ik vijf jaar aan de weg timmerde met mijn band Elle Alpha, begon met freelancen in de festivalsector en mijn masterdiploma muziekwetenschap/kunstbeleid- en management haalde. Nu woon ik alweer vijf jaar in Utrecht en ken ik inmiddels ook deze muziekstad op mijn duimpje.”

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
“Als muziek mijn eerste liefde is, dan is snowboarden mijn tweede. Niks leukers dan op een plank een besneeuwde berg afsjezen. Helaas kan dat niet dagelijks in Nederland, dus voldoet mijn longboard als alternatief. Verder ga ik graag rennen, bootcampen, fietsen, skaten of wandelen met mijn oppashond. Op een minder actieve dag luister ik muziek, lees de krant of een boek en kijk ik series op Netflix of NPO.”

Wat is precies je rol bij De Coöperatie?
“Nadat ik vorig jaar voor de derde keer No Man’s Land mocht produceren, geef ik nu het stokje door aan een nieuwe producent en ben ik begonnen in een nieuwe rol als assistent zakelijke leiding & bedrijfsvoering. Ik ben nu vooral bezig met het opstellen van alle evaluatieverslagen en nieuwe projectplannen en probeer ook wat meer structuur en overzicht aan te brengen in de werkprocessen, zodat het team prettiger kan werken. Zeker nu we nog steeds vanuit huis werken, is dat wel nodig.”

Waar word je echt blij van in je werk?
“Hier heb ik veel over nagedacht toen mijn werk vorig jaar stil kwam te liggen. Waarom doe je wat je doet? Deze sector is heel leuk, maar ook hard werken en de omstandigheden zijn niet altijd even ideaal. Voor mij is het contact met de mensen – je team, de artiesten en hun crew, de bezoekers – uiteindelijk hetgeen waar ik de meeste energie en voldoening uithaal. Dat werd pijnlijk duidelijk toen ik plots alleen thuis zat. Samen mooie, leuke, bijzondere, interessante, ontroerende of extatische muzikale ervaringen mogelijk maken; het klinkt misschien wat verheven, maar dat is toch de beste baan ter wereld?”

Waar kijk je het meest naar uit in deze tijden van lockdowns en avondklok?
Met stip op één: natuurlijk dat de concertzalen weer open mogen en we weer collectief van livemuziek mogen genieten. Maar ook: de nacht, dansen, biertjes van de tap, vrienden een knuffel kunnen geven en niet meer op de klok hoeven letten. Oh, en ik mag toch hopen dat ik volgende winter ein-de-lijk mijn nieuwe snowboard kan gebruiken.

Als laatste: wat is je favoriete plaat van dit moment?
“Poeh, dat vind ik altijd een moeilijke vraag, ik luister namelijk zo veel verschillende dingen door elkaar heen, ik heb niet echt één favoriet. Maar als ik dan nu met het mes op de keel iets moet noemen: ik vind de EP van Froukje wel echt heel goed. Tekstueel steekt dat heel knap in elkaar en ik vind het tof hoe zij ongemakkelijke onderwerpen op een muzikaal juist heel comfortabele manier aan de orde brengt.

 

Foto: Jikke de Gruijter