Met een nieuwe EP op zak en een nieuwe, vaste oefenruimte in Kytopia blikt April met De Coöperatie terug op een periode van zelfreflectie tijdens hun MASTER-traject met SKIP&DIE gitarist Daniel Rose-Tran. In het onderstaande interview deelt Jorn Mathijssen openlijk de bevindingen die April heeft opgedaan: “Het probleem bestond voor een deel uit onrealistische zelfbeelden…”

April heeft een rumoerig jaar achter de rug qua bezetting. Hoe hebben jullie dit ervaren en op welke manier heeft dit jullie creatieve proces beïnvloed?

“April is in het creatieve hart een duo, Jorn en Julia. Deze keuze leidt er vaker toe dat bandleden vertrekken en van elk vertrek leer je weer. In het geval van Bas ging het misschien wel om de meest onfortuinlijke qua timing en oorzaak. Zo vlak voor een eerste try-out. Gelukkig was dit niet de eerste keer voor ons en hebben we Spijk in de band, vol energie en drive. Dit resulteerde in het vlot vinden van Nick, die met twee repetities het podium op mocht. Voor hem ideaal omdat wij de strijdwagen precies op dat moment ten tonele voerden. Hij is een super positieve gast en zorgt voor balans in de groep. Daarnaast is hij een begenadigd producer en omringt hij, dit geldt voor Spijk trouwens ook, zich met een optimistische groep mensen. Dus hoe ongunstig een vertrek ook kan zijn, ik denk dat wij meer dan ooit in staat zijn een wisseling in een constructief gevoel te kunnen omzetten. Dit is ook honderd procent te danken aan Spijk en Nick.”

Op welk moment liepen jullie tegen een muur aan en realiseerden jullie: “hier hebben we hulp bij nodig”?

“Eigenlijk het moment dat wij door Blaudzun uit zijn tour werden gezet. Als de groep mensen waarmee je werkt gelooft dat je goed zit, en dit gebeurt, dan besef je je dat je hulp nodig hebt. Het probleem bestond voor een deel uit onrealistische zelfbeelden, en het ontbreken van technische kennis. Met beide hebben wij af kunnen rekenen, dankzij De Coöperatie.”

Via De Coöperatie kwamen jullie in contact met Daniel Rose-Tran van o.a. SKIP&DIE. Waarom was juist hij zo’n interessante kandidaat om jullie te coachen? Waar heeft jullie samenwerking toe geleid?

“Daniel was een natuurlijke keuze. SKIP&DIE is een band waar eindeloos veel met elektronica wordt gewerkt. Daarvoor heeft hij bij C-mon & Kypski natuurlijk ook kilometers gemaakt. Ondertussen hebben wij Daniel leren kennen als een rustige jongen, die op gepaste afstand van de band staat, bloedeerlijk is, veel ideeën kan leveren en ook nog een biertje met je wil drinken na een dag heel hard werken. Ook hebben wij het geluk gehad dat Daniel voor zijn studio in Kytopia nog mede-huurders zocht. De introductie van De Coöperatie heeft er toe geleid dat wij deze plek nog elke week met veel creativiteit en passie benutten.”

Jullie gingen aan de slag om studionummers te vertalen naar een live performance met band. Hoe zag dit proces eruit en hoe hebben jullie dit ervaren?

“Dit traject is een van de meest intense en leerzame periodes uit onze muzikale levens geweest. Wij hebben met elkaar letterlijk de nummers uit elkaar getrokken, op zoek naar de kern. Om vanuit een minimale bezetting (gitaar, bas / toetsen, drum en zang) de nummers te spelen met elkaar. Tijdens dit proces kwam Sabine Linz ook geregeld langs, zij is actrice. Vanuit haar kennis heeft zij ons geleerd om contact met elkaar te houden tijdens het spelen, en plezier te ervaren. Dat is cruciaal geweest. Wij hebben ons allemaal wel eens afgevraagd wat we aan het doen waren. Dan kan lachen heel moeilijk zijn, gelukkig hadden wij Sabine.”

Inmiddels hebben jullie een nieuwe EP en hebben jullie de release gevierd in Paradiso. Wat heeft de nabije toekomst voor jullie in petto? En hoe heeft jullie MASTER-traject hier aan bijgedragen?

“In september komt er een CD uit, hierop staan onze twee EP’s met tracks en remixes die wij nog niet uitgebracht hebben. Het ontwerp is ontstaan uit een samenwerking met het Grafisch Lyceum Utrecht. Daar kijken wij heel erg naar uit. Verder zijn wij nu hard aan het schrijven met andere songwriters, om voor onze ideeën de best passende vorm te vinden. Een van deze samenwerkingen komt voort uit de show die we gaven in Paradiso. Dit is volledig terug te leiden naar de energie die wij met elkaar hebben geïnvesteerd, in de mogelijkheden die het MASTER-traject van De Coöperatie ons heeft kunnen bieden.”

Op de hoogte blijven? Volg April dan op Facebook, Instagram en/of Twitter.