Emil Landman is een singer-songwriter uit Utrecht en bracht in het najaar van 2014 zijn debuutalbum Colours And Their Things uit. Het staat vol met bonte, kleurrijke verhalen, die Landman verzamelde op een lange reis door Nashville, New Orleans, Memphis, Oklahoma City en Chicago. Nu is het tijd voor een volgende stap…

Emil kent zijn weg in de Utrechtse muziek scene en kwam vlot terecht bij De Coöperatie. “Ik repeteer elke maandag en dinsdag met mijn band in Kytopia aan de Oudegracht. De sfeer en de locatie (voormalig Tivoli Oudegracht) is bijzonder inspirerend en er gebeurt daar dag en nacht van alles. Zo is onze overbuurman Binkbeats, die ik muzikaal bijzonder gaaf vind en wat productioneel erg complex in elkaar zit. Binkbeats heeft ook het MASTER traject gevolgd en dat wekte mijn nieuwsgierigheid. Ook ontmoette ik, dwalend door dat gebouw, Simon van C’mon & Kypski die betrokken is bij De Coöperatie. Zo begon het balletje te rollen…”

Dit najaar start Emil zijn MASTER traject en gaat hij samen met De Coöperatie aan de slag met het ontwikkelen en voorbereiden van een volgend avontuur. “Naast dat ik liedjes schijf en veel live aan het spelen ben, wil ik mezelf ook op andere gebieden uitdagen. Het is erg fijn en inspirerend om naast de focus die voor mij ligt bij het live spelen en songwriten, ook mezelf te ontwikkelen op andere gebieden. Tijdens het MASTER traject gaan we kijken of er andere uitingsvormen zijn die mijn makerschap kunnen verbreden en verdiepen met dingen waar ik nu nog geen ervaring mee heb. We gaan met elkaar het onderzoek aan en daar heb ik erg veel zin in!”

Dat Emil ambitieus is mag worden gehoord. “Omdat ik mezelf ga ontwikkelen op nieuwe gebieden begin ik echt weer bij het nul punt. Natuurlijk hebben we wel wat grove ideeën maar in principe krijg ik via het MASTER traject de kans om met goeie coaches een kijkje te nemen in een andere wereld en mij daar een tijd volledig in te storten. Het gebeurt niet vaak dat je kan beschikken over ervaren coaches terwijl je nog weinig ervaring hebt op hun vakgebied. Een van de coaches is bijvoorbeeld Bram Van Splunteren, hij filmde jaren lang The Red Hot Chili Peppers en maakte verscheidene documentaires. Met hem wil ik onderzoeken hoe ik het beste een verhaal in beeld kan brengen en hoe het is om creatieve processen te volgen en deze over te brengen op anderen.”

Daarnaast houdt de jonge singer-songwriter vast aan zijn drukke schema. “Op dit moment zit ik in het Amsterdamse Bostheater een paar minuten voordat ik kan gaan soundchecken. Vanavond doe ik samen met Anna Rune de support voor Kensington. Naast deze show ben ik mij druk aan het voor bereiden op de 3FM Serious Talent On Tour die deze week begint. Samen met Rondé en Orange Skyline gaan we op tour langs veel popzalen en zijn er nog een aantal festival shows die we gaan doen. Dus vooral lekker veel spelen in september!”

Op 6 september speelt Emil Landman op St-Art (16:30-17:15), een multidisciplinair programma van Staatslieden Art Community. Bekijk het volledige programma van het Uitfeest op www.culturelezondagen.nl.

Foto door Melissa Scharroo